Whisky to nic innego jak naturalna zbożowa wódka o przeciętnej mocy ok. 40–43%, dojrzewana w beczce. Są to głównie spirytusy jęczmienne (słodowe) i żytnie (jak również kukurydziane, ryżowe i inne – zależnie od typu i kraju). Spirytusy te mogą być ewentualnie mieszane ze sobą lub ze zbożowym spirytusem rektyfikowanym. Whisky ma barwę od blado złocistej do bursztynowej z mahoniowym odcieniem. Uważana jest za narodowy trunek w krajach anglosaskich, ale z mniejszym lub większym powodzeniem produkuje się ją niemal na całym świecie, także w Polsce. Jednak należy zaznaczyć, że Jack Daniel’s to najlepiej rozpoznawalna marka amerykańskiej whisky z Tennessee. To whisky jest absolutnym klasykiem gatunku tego alkoholu. Trunek, który liczy sobie 150 lat, cieszy się sporym zainteresowaniem miłośników mocnych alkoholi. Produkowany jest w najstarszej destylarni w Ameryce, skradł serca milionów fanów whisky. Butelka tego trunku wygląda bardzo ekskluzywnie przez to, doskonale sprawdza się na prezent. Zdecydowanie to whisky ma doskonały smak poprzez dopracowany proces leżakowania. W taki oto sposób ten trunek zostaje poddany dodatkowej oraz kilkudniowej filtracji przez węgiel drzewny pozyskany z klonu cukrowego. Te wszystkie procesy, sprawiają, że Jack Daniel’s nie jest Bourbonem, a Tennessee Whisky. Ponad to, dzięki filtracji przez węgiel alkohol ten zyskuje swój charakterystyczny kolor oraz smak, który łączy w sobie nuty wanilii, toffi oraz dymu klonowego. Jack Daniel’s doczekał się wielu odmian smakowych, dlatego każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Serdecznie polecamy do skosztowania różnych wariantów tego trunku, szczególnie dla osób, które nie przepadają za czystym smakiem whisky. Wśród dostępnych rodzajów, znajdziemy whisky o mocy nawet 50%. Prawdziwa gratka dla fanów mocnych alkoholi! Na początku smak whisky może się wydawać zbyt mocny, dlatego poleca się delikatne rozwodnienie, przez dolanie wody lub dodanie kilku kostek lodu. Do szklanki dajemy lód do połowy , whisky wlewamy do 1/3 wysokości i dodajemy plasterek cytryny i mieszamy. Dla fanów trochę słodszego smaku zalecamy dodania coli, ale można również pić z tonikiem czy właśnie z wodą gazowaną lub nie. Jednak jeśli ktoś ceni sobie smak prawdziwego whisky jakim jest Jack Daniels zalecamy dodania kostek chłodzących. Mogą być stworzone z przeróżnych materiałów. Wiele firm oferuje plastikowe, metalowe lub wykonane z prawdziwego kamienia – przykładowo z granitu. My jednak zalecamy takie kamienie, które nie wchodzą w reakcję z alkoholem i nie zmieniają jego smaku. Ich dużym atutem jest również elegancki wygląd.